2010. január 8., péntek

A magyarok a legpesszimistábbak Európában


Mi, magyarok egyfolytában aggódunk: féltjük állásunkat, aggódunk a gyerekek taníttatása, és az energiaárak növekedése miatt. Csoda, hogy sírva vigadunk?
A magyarok legnagyobb gondja a munkahelyek biztonsága, majd sorrendben a gyerekek taníttatása és boldogulása, valamint az energiaárak növekedése - többek között ezt állapította meg a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon is végzett felmérése.

Az idők változását jelzi, hogy a 2008 őszén végzett hasonló kutatás eredményeként még az energiaárak emelkedése okozta a fő gondot a magyar válaszadók legnagyobb aránya, 21 százalék számára. Második helyen szerepelt a munkahelyek biztonsága, 16 százalékkal. 2009 őszén azonban az elbocsátás miatt aggódott a leginkább megkérdezett honfitársaink 23 százaléka. Majd pedig a gyerekek taníttatása, boldogulása, valamint az energiaárak növekedése következik 12-12 százalékkal.

Ezután a magyarok sorrendben: az egészségükért, az adósságaik miatt, továbbá foglalkozás és magánélet egyensúlya miatt aggónak a leginkább (egyaránt 11 százalékkal).

Csak 5 százalék számára fő gond a gazdaság helyzete, míg 4 százalék nevezte meg a politikai stabilitást, 3 pedig a növekvő élelmiszer árakat. Mindössze 1-2 százalék aggódik legnagyobb mértékben szülei jólléte, illetve a bűnözés, a növekvő üzemanyagárak vagy a globális felmelegedés miatt.

Aggodalom a jövő miatt

Az internet-felhasználók körében végzett online felméréssel, 2009. szeptember-októberben a Nielsen azt tárta fel, hogy a megkérdezettek számára mi jelenti a legnagyobb gondot a következő hat hónap során.

Sajnos a magyarok közeljövőre vonatkozó válaszai jelentősen eltérnek a nemzetközi átlagtól. Amíg ugyanis nálunk a megkérdezettek 23 százaléka leginkább az elbocsátástól retteg, addig ez globálisan csak a második helyre került, átlag 14 százalékos említéssel.

Átlagosan, az 54 országban megkérdezettek legtöbbje (18 százalék) jelölte meg fő gondjának a gazdasági helyzetet; ezt követi a munkahelyek biztonsága (14), foglalkozás és magánélet egyensúlya (12). A további sorrend: a válaszadó egészsége (10), adóssága, illetve gyerekeinek boldogulása (7-7), az energiaárak emelkedése (6), valamint az élelmiszerek drágulása (5).

Öt százaléknál kisebb arányban nevezték meg az alábbiakat: Szülők jólléte, politikai stabilitás, globális felmelegedés és bűnözés (3-3 százalék); terrorizmus, növekvő üzemanyagárak (2-2); háború, bevándorlás (1-1).

A kutatást nagyban befolyásolta a gazdaság helyzete, ami abban is megmutatkozott, mennyire aggódnak a magyarok a válság miatt.

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/a-magyarok-a-legpesszimistabbak-europaban-2008251/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése