2010. január 13., szerda

Február első hetében tartja országértékelőjét Orbán Viktor


Várhatóan február első hetében tartja tizenkettedik országértékelő beszédét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke – tudta meg az MTI a rendezvényt szervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökétől kedden.

Balog Zoltán elmondta: a felkérést már elküldték, a pontos időpontot még egyeztetik a pártelnökkel. Tájékoztatása szerint felkérésükben azt kezdeményezték, hogy az eddigi időszak értékelésén túl a jövőre vonatkozó témákat is érintsen Orbán Viktor. Az egyesület elnöke – aki egyben fideszes országgyűlési képviselő – szólt arról is, hogy a meghívottak köre hasonló lesz az előző évekéhez, a szervezet tagjai mellett a közélet jeles képviselőit invitálják a rendezvényre. Balog Zoltán hangsúlyozta: ahogyan eddig, most is civil rendezvényről van szó.

Orbán Viktor idén tizenkettedik országértékelését tartja, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. A pártelnök a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére először 1999-ben, miniszterelnökként tartott országértékelőt, azóta minden évben január és március között Budapesten mondja el ilyen jellegű beszédét. Tavaly a pártelnök március 6-án mondta el értékelését a budai Millenáris Parkban. 2009-es beszédében a politikus meghirdette az „Új irány, Magyarország, új irány, magyarok” jelszót, valamint nemzedéki összefogásra buzdított, és a józan piacgazdaság korszakát jósolta.

Orbán Viktor először kormánya első évéről tartott értékelést 1999. február 4-én a Pesti Vigadóban, ahol történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy Magyarország belép a NATO-ba, és csökkenő államadósságot, egy számjegyű inflációt, gazdasági növekedést jósolt. Orbán Viktor hagyományteremtő beszédében, amelyet a Magyar Televízió egyenes adásban közvetített, bírálta a Horn-kormányt és a Bokros-csomagot.

A következő évi, 2000-ben elmondott országértékelő beszédben hangzott el a „három szoba, három gyerek, négy kerék” széleskörűen ismertté vált mondat. A millennium évében mondott értékelőben a Fidesz vezetője a rendszerváltás utolsó évének nevezte 1999-et, emellett az ország polgárainak sikereiről beszélt, név szerint említve olyan embereket, akik a szakmájukban eredményesek voltak. 2003-ban, a választási vereség utáni első, nem miniszterelnökként tartott értékelésben Orbán Viktor úgy vélte: a kormánynak rombolási kényszere van, mindenre ráront, ami 1998 és 2002 között jött létre.

A következő évben a felújítás alatt álló Vigadó helyett az ELTE lágymányosi kongresszusi központjában mondta el beszédét a Fidesz elnöke. Ezután folyamatosan változtak a helyszínek: 2005-ben a Körcsarnokban, 2006-ban a Syma-csarnokban, 2007-ben a Millenárison, 2008-ban ismét a Syma-csarnokban, majd tavaly újra a Millenárison értékelt Orbán Viktor.


http://www.mno.hu/portal/687749

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése