2009. június 29., hétfő

A vasfüggöny átvágásának 20. évfordulójára emlékeztek Budapesten


Bátor döntésnek nevezték a vasfüggöny 20 évvel ezelőtti lebontását, és köszönetüket fejezték ki Magyarország szerepvállalásáért a szombati budapesti évfordulós ünnepségeken részt vevő külföldi vendégek. Az emlékülés több felszólalója is kiemelte, hogy a szögesdrót átvágása, majd a keletnémet menekültek kiengedése Magyarországról megnyitotta az utat a német újraegyesítés, majd a kontinens egységének megteremtése előtt is, ugyanakkor hangoztatták, az európai közösségre még sok feladat vár. Az ünnepség alkalmából a magyar közjogi méltóságok több kétoldalú megbeszélést tartottak.

A parlamenti emlékülést megnyitó Szili Katalin házelnök arról beszélt, hogy 1989. június 27-e mindenekelőtt szimbólum: jelképe annak a folyamatnak, amely több mint négy évtizedes megosztottság után mind erőteljesebben sodort Európa újraegyesítése és ezáltal a kétpólusú szembenállás megszüntetése felé.

Sólyom László köztársasági elnök azt emelte ki, hogy az 1956-oshoz hasonló vérontás elkerülése volt az egyik legerősebb közös álláspont az ellenzék és a kommunisták között a '89-es határnyitásnál.

Az emlékülésen felolvasták Barack Obama amerikai elnök és Hans-Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter levelét, amelyben méltatták a magyar kormány 1989-es bátor döntését.

A magas rangú vendégeknek adott ebéden Bajnai Gordon miniszterelnök méltatta mindazokat, akik lehetővé tették a vasfüggöny lebontását, azt, hogy a "kis lyukból gyorsan nagy hasadás legyen".

Az emléknapot díszelőadás zárta az Operában. Bajnai Gordon kormányfő az ünnepségen arról beszélt, hogy a rendszerváltás folyamata befejezetlen, és az is marad, mert minden nap újra meg kell teremteni és tökéletesíteni azt, amit az ország eddig elért.

Az évforduló alkalmából több kiállítást is felkereshetnek az érdeklődők a fővárosban.

http://www.mti.hu/cikk/396317/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése