2009. június 4., csütörtök

Tönkrement élete miatt tüntet egy férfi a tatabányai városháza előtt


Öt éve nem tudja felépíteni házát egy tatabányai roma férfi, mert az adásvételnél telekként kapott meg egy önkormányzati utat; Gallyas Sámuel emiatt kedden egy táblával tüntetett a polgármesteri hivatal előtt; tiltakozását péntekig folytatja.
A demonstráló férfi elmondta, az önkormányzat gazdasági bizottsága 2004-ben kétmillió forintot és egy cseretelket ajánlott fel jóvátételként, amit ő elfogadott volna, de a jogi bizottság megállította az ügyet, mert a telken a vízműnek is volt egy tisztázatlan nyomvonalú vezetéke. Amíg volt pénze, albérletben lakott, most egy viskóban él a telken. Feleségét az idegi megpróbáltatások miatt leszázalékolták és elvált tőle, az építőanyag tönkrement.

Legutóbb zárt ülésen foglalkozott az üggyel az önkormányzat. Több képviselő a nyilvánosság kizárásával elismerte, hogy az önkormányzat hibázott, mert a földhivatali nyilvántartás hibás volt, ezért még százmilliós kártérítési összeg is szóba került. Az MTI birtokába került jegyzőkönyv szerint egyikük így fogalmazott: "ha én most (...) Gallyas Sámuelnek a helyében lennék, én ide láncolnám magam a főbejárathoz".

Gallyas Sámuel korábban jogerős építési engedélyt kapott egy 670 négyzetméteres telekre, amiről később kiderült, hogy csak 420 négyzetméteres, mert egyik felén önkormányzati út húzódik, amit a városháza nem jelentett be a földhivatalnak. Másik oldalán pedig egy nagynyomású vízcső, amely a közműtérképeken nem szerepelt. Az ügyben évekig tartó pereskedés kezdődött, miután a károsultnak a város egy cseretelket és kétmillió forintot kínált, majd visszavonták az ajánlatot. A képviselő-testület csak négy év múlva, a bírósági tárgyalások várható eredményétől tartva kezdett foglalkozni az üggyel, 19 millió forintos kártérítést és peren kívüli egyezséget ajánlva.

Ezt Gallyas Sámuel nem fogadta el, mert a bíróság életének, családjának széthullása miatt nem jogerősen 25 millió forintot ítélt meg. A férfi elmondta, szerinte ötvenmillió forintos a kára, de csak egy telket szeretne kapni és annyi pénzt, amiből a házát mai áron felépítheti. Sérelmezte, hogy az évekig tartó tárgyalások alatt cigánysága miatt semmibe vették, amikor két fiát is kitaníttatta, egyikük mérnök, másik újságíró lett. Legutóbbi ajánlatnál az önkormányzat egyik képviselője vagyonosodási vizsgálattal fenyegette meg, hogy miből telt neki évekig albérletre.

"Az ügyben új eljárásra kerülhet sor, mivel a győri ítélőtábla hatályon kívül helyezte a bíróság kártérítésről szóló ítéletét" - mondta a tatabányai képviselő-testület ügyrendi bizottságának elnöke, Partali László, aki hozzátette, személyesen még nem olvasta az erről szóló végzést.

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/412983

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése