2009. június 11., csütörtök

Fidesz: a miniszterelnöknek és a jegybankelnöknek távoznia kell


Lemondásra szólította fel a magyarországi adóelkerülés miatt Bajnai Gordon miniszterelnököt és Simor András jegybankelnököt Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője pénteken. Bajnai Gordon a mai napig adós az elszámolással, hogy hány millió forintot bújtatott el a magyar adóhatóságok elől, és menekített ki Magyarországról. Ilyen háttérrel, ilyen pénzügyi technikákkal a kormányfő hitelesen nem kérhet a magyar lakosságtól áldozatvállalást, ezért a miniszterelnöknek le kell mondania - jelentette ki Navracsics Tibor sajtótájékoztatón. A jegybankelnökkel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: Simor András vagyonát Ciprusra menekítette ki, hogy ne kelljen Magyarországon adót fizetnie.

Ezért méltatlanná vált a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztjára, így neki is meg kell fontolnia a lemondást.

Úgy vélte, amennyiben a jegybankelnök a magyarországi adófizetést elkerüli, ezzel nem csak a személyes hitelességét veszíti el, hanem aláássa Magyarország pénzügyi hitelességét, megbízhatóságát és a Magyar Nemzeti Bank komolyságát is.

A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, nemcsak összeférhetetlenségi, hanem erkölcsi okokból adódóan is, a miniszterelnök és a jegybankelnök "ma olyan súlyos helyzetbe került, hogy túl sok választási lehetőségük nincs".

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányfő és a jegybankelnök Magyarország súlyos válsága közepette próbálta meg jövedelme meghatározó részét különböző úton-módon eltüntetni a magyar adófizetői körből, miközben a felelőtlen költségvetési politika miatt, szinte naponta buzdítják újabb és újabb áldozatvállalásra a lakosságot.

Miközben a lakossági megtakarítások elértéktelenednek, a devizahitelek törlesztőrészletei lassan az egekbe szöknek és egyre többen válnak fizetésképtelenné, az emberek azt láthatják, hogy MNB elnöke és a kormány miniszterelnöke az elmúlt években súlyos milliókat menekített ki Magyarországról olyan országokba, ahol lényegesen kedvezőbb körülmények között lehetett adózni - fogalmazott.

Bajnai Gordon kormányfő visszautasítja a Fidesz hamis vádjait - közölte a kormányszóvivő. Mint mondta, a legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője hamis, alaptalan és hazug váddal illette a miniszterelnökét; a Fidesznek a választási kampányban is tartózkodnia kell a hamis vádaskodástól. Szollár Domokos azt mondta: Bajnai Gordon miniszterelnök, illetve az általa vezetett cégek nem akartak és soha nem is bújtak ki az adófizetési kötelezettségük alól. Kiemelte: a cégek minden esetben a magyar és a külföldi törvényeket betartva működtek, jártak el. "Az ezzel ellentétes állítások, sejtetések hamisak" - fogalmazott.

http://www.mti.hu/cikk/388798/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése