2010. február 6., szombat

Páratlan ezüstlelet került elő Hódmezővásárhelyen


Lakossági bejelentés alapján végeztek leletmentést a Tornyai János Múzeum régészei, s a munka során egy XVI. századi, a tizenöt éves háború utolsó harmadában elrejtett, 67 ezüst tallérból álló leletegyüttes bukkant fel.
Az éremveretek egy bőrből készült erszényben lehettek elrejtve. Erre utal az a virág alakú aranyozott bronz veret, mely az érmek közeléből került elő és egyértelműen a török korra datálható.
A veretek nagy részét egy körülbelül száz négyzetméteres területen tárták fel a Tornyai-múzeum munkatársai. "A pénzek legnagyobb része a szántásból került elő, mindössze 10-25 cm mélységben. Ebből arra következtetünk, hogy egykori tulajdonosa nem ásta el, esetlegesen csak "elkaparta", vagy egy fa odvába rejthette el a kincsét" - mondja Csányi Viktor régész.

A veretek 1534-1594 között készültek, döntően a Német-Római Császárság területén. Egy tallért Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem uralkodása idején, 1593-ban Erdélyben vertek. A leleteket a Tornyai János Múzeum a közgyűjtemény felújítását követően időszaki kiállítás keretében tárja a nagyközönség elé.

http://kultura.hu/main.php?folderID=959&articleID=296469&ctag=articlelist&iid=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése