2010. február 1., hétfő

Évente tízezer tini esik teherbe Magyarországon


Tízezer tini esik teherbe egy év alatt átlagosan Magyarországon, sőt 2008-ban tizenkétezer 19 év alatti lány lett várandós – derült ki a KSH adataiból. A számok megdöbbentőek, ennyire felelőtlenek lennének a mai fiatalok?

„A mai mentalitás az oka, hogy a tinik ennyire lazán kezelik ezt a témát" – mondta Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke, aki évtizedekig védőnőként tartott felvilágosítást az iskolákban. – A fiatalok buliznak, isznak, és a televízióból is csak a megerősítést kapják, hogy ez a jó út, a laza erkölcs nem elítélendő, hanem követendő példa. Hamarabb kellene felvilágosítani a gyerekeket, és más módszereket kellene használni, hogy komolyan vegyék ezt a problémát is."

Az iskolai elbeszélgetésekről talán mindenkinek hasonló emlékei vannak. A lányoknak ciki a fi úk előtt, de még egymás társaságában is feltenni kérdéseket. Az előadások pedig csak szigorúan a biológiai tényekre szorítkoznak, és igazán hasznos dolog el sem hangzik. Nem a védekezés fontosságát emelik ki, hanem hogy nem szabad szeretkezni, a szex rossz, ne is beszéljünk róla.

„Meg kell mutatni a fiatal lányoknak, hogy nincs jó döntés, ha már teherbe estek" – tanácsolja Mórucz Lajosné. – Ha elvetetik a babát, hatalmas lelki megrázkódtatás éri őket. Ha megtartják a nem várt gyermeket, akkor pedig számtalan problémával kell szembenézniük. Két lehetőség van: vagy ők maradnak otthon a kicsivel, így a tanulást kell feláldozniuk, vagy a nagymama, akinek így a keresetétől elesik a család."

Hihetetlen nyomás nehezedik arra a családra, ahol megtörténik a baj. Hogy döntsenek, mi legyen a kicsi sorsa? Fontos mérlegelni azokat a következményeket is, amik nem azonnal mutatkoznak meg, hanem csak később, de akkor életeket tehetnek tönkre.

„Abban az esetben, ha megtartja a kisbabát a fiatal anya, akkor egy úgynevezett „korai zárás" következik be az életében – mondja Almási Kitti klinikai pszichológus. – A diákévekből sok élményt nem élhet így meg, ami miatt hosszú távon ebből fakadóan számolni kell egy robbanásszerű időszakkal, amikor majd megpróbálja bepótolni azt, ami kimaradt."

Ebben a helyzetben az az anya, aki intenzíven éli meg ezt a korszakot, elfordul a családjától, elhagyja a párját, új utakat keres. A kicsi személyiségére is kihat, ha olyan szülő mellett kell felnőnie, aki állandóan azon kesereg, hogy mit kellett feladnia.

Egy tini még nincs abban az életszakaszban, hogy megfelelően felkészülhessen a gyermekvállalásra.

„A jövőképe még nem alakult ki, még csak az útkeresés folyamatánál tart – meséli Almási Kitti pszichológus az anyaság megfelelő időpontjáról. – Egy átlagos nőnél 26-30 éves kora körül jelenik meg a vágy a gyerekvállalásra. A felelősség kérdésében nem szabad egymásra mutogatni, közösen kell megoldani a problémát. Az iskolai felvilágosítás modernizálása mellett a gyerekekkel a szülők már egész kis korban el kezdhetik megismertetni az intimitás alapjait. Azokat a fiatalokat, akiknek kialakult képük van a szerelemről, nem befolyásolja annyira a médiában látott kép."

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/evente-tizezer-tini-esik-teherbe-magyarorszagon-2010015/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése