2010. február 13., szombat

Kis mennyiség: legalizálná az otthoni pálinkafőzést a Fidesz


Adott mennyiségig nem lesz illegális az otthoni pálinkafőzés a Fidesz tervei szerint. Orbán Viktor erről az egyik bulvárlap munkatársának beszélt, aki elkísérte a pártelnököt vidéki kampánykörútjára. Az információt Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke is megerősítette az MNO-nak.

Dunaújvárosban és Tatabányán járt szerdán Orbán Viktor. A Fidesz elnökét rövid kampánykörútjára elkísérte a Blikk munkatársa is, aki Orbán Viktor kisbuszában utazva tett fel kérdéseket a pártelnöknek. Itt hangzott el az is, hogy a Fidesz, ha hatalomra jut, adott mennyiségig legalizálná az otthoni pálinkafőzést, ami a jelenlegi szabályozás szerint tiltott tevékenység. A sajtóban megjelent információkat Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke is megerősítette az MNO-nak. Havasi részleteket nem tudott még mondani a szabályozás megváltoztatásáról, de magánemberként örült a hírnek, hiszen neki is problémát okoz az, hogy az összegyűjtött cefrét messzire el kell fuvaroznia, hogy abból legálisan pálinkát főzzenek egy főzdében.

A tiltás ellenére egyes vélemények szerint a Magyarországon előállított pálinkák 30 százaléka készül illegálisan, többek között azért is, mert a hivatalos főzdékben – ha kis mennyiségben készül – jelenleg mintegy 1100 forintjába kerül a főzetőnek egy liter házi pálinka. (Az itóka „szabadpiaci ára” 2000 és 2500 forint között mozog a minőségtől függően.) A vám- és pénzügyőrség akciócsoportjai szinte hetente csapnak le zugfőzdékre, különösen Bács-Kiskun megyében – nyilatkozta az MNO-nak Sipos Jenő, a VPOP szóvivője. Az itt készülő pálinkák éppen az összetákolt berendezések miatt nem is érik el általában a kívánt minőséget, de a folyamat során is történhetnek súlyos balesetek, a levegőbe repülhet könnyen az egész berendezés és vele együtt az a helyiség is, ahol a pálinkát főzik.

Nem mellékes, hogy több szomszédos országban sem támasztanak akadályokat az otthoni pálinkafőzéssel szemben. Romániában, Erdélyben például komplett kis főzőberendezéseket árulnak a fémmegmunkálással tradicionálisan foglalkozó cigányok. Ezekből sok került már Magyarországra is. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője még Horvátországot is megemlítette az MNO-nak, ahol nem gördítenek akadályokat a saját fogyasztásra szánt pálinkák otthoni előállítása elé.


http://www.mno.hu/portal/694313

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése