2009. július 13., hétfő

Nagyon nem akarnak Debrecenben kisállathamvasztót

Elsősorban kutyák és macskák kegyeleti hamvasztásának céljából állatitetem-égető kemencét szeretne üzembe helyezni egy vállalkozás Debrecenben. A terv ellen lakossági és politikai tiltakozás indult. A szakhatóságok biztonságosnak ítélték a berendezés működését, de most az a kérdés: a nyomás hatására vajon visszavonják-e a már kiadott engedélyt.

Lakossági tiltakozás indult Debrecenben egy állatitetem-égető berendezés tervezett üzembe helyezése ellen, mert az emberek attól tartanak: a gázzal működtetett készülék bűzt, szennyező anyagot és káros égésterméket bocsát majd ki. A debreceni Heav-Pet Kft. az égetőkemencét – amely nagyjából akkora, mint egy háztartási mosógép – a város szélén, a volt csapágygyár területén szeretné működtetni, s mivel a létesítménytől néhány száz méterre már lakóházak vannak, sokan attól félnek: szellőztetni sem tudnak majd, lakásuk értéke pedig csökken.

A tiltakozás egyik szervezője Radócz Ferencné nyugdíjas közgazdász, aki úgy fogalmazott: minden eszközzel meg kell akadályozni a kemence üzembe helyezését, mert az nem való városi környezetbe. Az asszony azért is aggódik, hogy ha a cégnél felhalmozódna a hamvasztásra váró állati tetemek száma, akkor a dögtárolással járó kellemetlenségeket is a lakóknak kellene viselniük.

Az állatihulladék-égető berendezés működésére a Hajdú-Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága adott ki engedélyt június 19-én. Az igazgatóság azzal indokolta az engedély megadását, hogy a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint az ÁNTSZ szakhatósági állásfoglalása alapján a telephelyen folytatni kívánt tevékenység megfelel a törvényi előírásoknak és feltételeknek.

De hiába vannak rendben a szükséges papírok, az aggódókat ez nemigen nyugtatja meg. Mint megtudtuk: a cég ugyanezt a készüléket a Hajdú-Bihar megyei Ebesen is megpróbálta üzembe helyezni, de ott is lakossági tiltakozást váltott ki az ötlet, s a falu vezetése sem nézte jó szemmel a beruházást. Az ügy még a parlamentben is téma lett: a térség fideszes országgyűlési képviselője, Márton Attila emelte föl a szavát a berendezés ellen, mire a környezetvédelmi miniszter úgy reagált, hogy a szakhatóságok korrekten és helyesen jártak el az engedélyeztetés során.

A cég vezetői a tiltakozás hatására mégis úgy döntöttek: nem indítják be Ebesen a vállalkozást. A vállalkozás tavaly került kapcsolatba Kozlok László debreceni független önkormányzati képviselővel, akinek irodái és telephelyei vannak a volt csapágygyár területén. Kozlok bérbe adott a vállalkozás számára egy helyiséget, mert nem tartotta veszélyesnek a berendezést.

A képviselő megkeresésemre úgy fogalmazott: ha a szakhatóságok nem engedélyeznék az üzembe állítást, akkor ő sem járulna hozzá, hogy az égető a telephelyén üzemeljen. Kozlok László kijelentette: a berendezés veszélytelen. Majd úgy fogalmazott: ha bűzt árasztana, nem lenne olyan hülye, hogy a saját irodájától harminc méterre adjon bérleti lehetőséget az üzemeltetésére.

A vállalkozás beindítását tervező Heav-Pet Kft. vezetői szerint a beruházás már az elindítása előtt a rosszindulatú és félrevezető, minden valós alapot nélkülöző híresztelések áldozata lett. A társaság tulajdonosai, Takácsné Tanyi Ilona és Makai István megkeresésünkre azt mondták: a kisméretű hamvasztókemence a működése során sem bűzt, sem káros anyagot nem bocsát ki, az égetésből származó hamu sem terjeszt betegséget. Elmondásuk szerint mindössze a gáz égése során keletkezik égéstermék, de az semmivel sem veszélyesebb, mint az otthonokban használt gázkonvektoroké.

Makai István hangsúlyozta: az angol gyártmányú készülék megfelel az uniós szabványoknak és a hazai normáknak, a berendezés rendelkezik a Magyar Műszaki Biztonsági Hivatal, valamint az Országos Állategészségügyi Intézet Főigazgatóságának engedélyével. A cégtulajdonos hozzátette: Európa több országában elterjedt ez a technológia.

Arra a kérdésemre, hogy valós-e a lakók azon félelme, amely szerint a kemencében nem csak házi kedvenceket, hanem nagyobb testű állatokat is égetnek majd földarabolva, Takácsné Tanyi Ilona azt mondta: a nagyobb állatok feldarabolásához vágóhídi engedély kell, ők ezzel nem rendelkeznek, de nincs is rá szükségük, mert kistestű házikedvencek, elsősorban kutyák és macskák kegyeleti hamvasztását kívánják végezni. A cégtulajdonosok kijelentették: bárkinek megmutatnák a készüléket működés közben, hogy bebizonyítsák az igazukat, de róka fogta csuka helyzetbe kerültek, hiszen amíg az engedélyeik jogerőssé nem válnak, próbaüzemre nincs lehetőség.

A debreceni városvezetés is szembeszállt a berendezés üzembe helyezésével. Kósa Lajos polgármester közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: a város „megdöbbenéssel” értesült a tervről, s mivel Debrecen közelében, Bánkon már évtizedek óta működik egy nagy kapacitású, állati hulladékokat feldolgozó üzem, véleménye szerint semmi szükség arra, hogy a város belterületén, lakóterületek közvetlen közelében egy hasonló jellegű égető jöjjön létre. A polgármester ezért fellebbezéssel élt az égetőmű engedélyezése ellen.

http://nol.hu/belfold/nagyon_nem_akarnak_debrecenben_kisallathamvasztot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése