2009. július 9., csütörtök

A legsúlyosabb bűntettekben már nem nyomoznak az UD Zrt.-nél

Bizonyos bűncselekmények hiányában megszüntették, más bűntettek miatt ugyanakkor új nyomozást indítottak az UD Zrt. ügyében. Nem nyomoznak már a cég ellen például államtitoksértés miatt, de vizsgálat indult többek között befolyással üzérkedés bűntette miatt.

Bűncselekmény hiányában megszüntette az adatgyűjtési ügyben elhíresült UD Zrt. vezetői ellen államtitoksértés, magántitok jogosulatlan megismerése, valamint számítógépes rendszer feltörése miatt indult nyomozást a rendőrség - közölte Futó Barnabás, a cég jogi képviselője csütörtökön.

Az adatgyűjtési ügy tavaly ősszel került nyilvánosságra, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának feljelentése alapján házkutatást tartott az UD Zrt.-nél és a cég vezetőinek lakásán. Akkor a fent említett bűncselekmények miatt indult nyomozás, de ezt most megszüntették.

Az NNI ezzel kapcsolatos csütörtöki közleménye szerint ugyanakkor az eddigi nyomozás során több olyan bizonyítékot is találtak, melyek megalapozták a visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel bűntette, befolyással üzérkedés, többrendbeli hivatali visszaélés, visszaélés személyes adattal bűncselekmények gyanúját. Összesen öt különböző nyomozás folyik még a cég ellen.

A megszüntető határozattal kapcsolatban a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának munkatársa azt mondta, hogy megvizsgálják a nyomozást megszüntető határozatot, hogy kívánnak-e panasszal élni ellene.

Az adatgyűjtési ügy az után kapott nagy nyilvánosságot, hogy Dávid Ibolya tavaly szeptemberben bejelentette, egy birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt azóta visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A főügyészség végül nem foglalkozott az üggyel.

Az adatgyűjtési ügy kapcsán azonban a Nemzetbiztonsági Kabinet is ülésezett, miután Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter azt állította: egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését". Az ügyben érintettek magántitok megsértése miatt tettek feljelentést.

Ezzel kapcsolatban a rendőrség és az ügyészség is nyomoz. Az ügyészség már gyanúsítottként hallgatta ki Szilvásy György volt titokminisztert (kihallgatásáról ebben a cikkben olvashat részleteket), akit hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsították meg, illetve kérték a parlamenttől Dávid Ibolya MDF-elnök és Herényi Károly, az MDF volt frakcióvezetője mentelmi jogának felfüggesztését. Őket meg nem erősített információk szerint kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével, valamint egyrendbeli kényszerítés bűntettével gyanúsítják. (Erről ebben a cikkben tudhat meg többet.)

http://www.origo.hu/itthon/20090709-adatgyujtesi-ugy-ujabb-buncselekmenyek-miatt-nyomoznak-az-ud-zrt-ellen.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése