2009. július 7., kedd

Gárdista-demonstráció: 184 embert állítottak elő


Este kilenc óra tájban lett nyugalom szombaton Budapesten, az Erzsébet téren, ahol délután mintegy 200 gárdista sorakozott fel egyenruhában, hogy demonstráljon a Magyar Gárdát bírósági döntéssel feloszlatott ítélet ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett. A rendőrség megtiltotta a rendezvényt, mint ahogyan a főváros több más pontjára aznap bejelentett demonstrációt is. Késő estig 184 embert állítottak elő, köztük Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét is.
Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek napközben azt mondta: ha a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda tagjai egyenruhában jelennek meg közterületen, a rendőrség intézkedni fog ellenük.

Szombaton több településén kellett intézkedniük a rendőröknek olyan emberekkel szemben, akik a Fővárosi Ítélőtábla által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda Egyesület egyenruhájában jelentek meg. Az őrnagy ezt azzal indokolta, hogy a bírósági döntés értelmében a Magyar Gárda Egyesület és a Magyar Gárda Mozgalom csak formailag különül el, egységes képződményként kell kezelni, ezért a jövőben a rendőrség "intézkedést fog kezdeményezni, ha a gárdisták egyenruhában jelennek meg, illetve vonulnak közterületen, mivel ruházatuk másokban félelmet, megbotránkozást, valamint riadalmat kelt".

Az Erzsébet téren összegyűlteket a rohamrendőrök körbevették és távozásra szólították fel. Miután ennek nem tettek eleget, könnygázzal kezdték oszlatni a tömeget. Folyamatos volt a kiszorítás és a dulakodás a demonstrálók és a rendőrök között. Vona Gábort, a Jobbik elnökét is elvitték a rendőrök az Erzsébet térről, nem sokkal azután, hogy megérkezett és leült a fűre, több gárdista mellé. A rendőrök egyenként szólították igazoltatásra a gárdistákat, akik "Szebb jövőt!" felkiáltással engedelmeskedtek nekik.

Estére szétváltak a gárdisták a szimpatizánsaiktól. Az utóbbiak mintegy 150 fős csoportját a rendőrök az Astoria felé szorították, a Rákóczi úton rövid időre megbénult a járműforgalom. Végül a szimpatizánsok tíz főre apadt csoportja a Dózsa György és a Thököly út sarkán szétszéledt. Az Erzsébet téren estére már csak egy csapat rendőr maradt.

http://www.mti.hu/cikk/398631/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése