2009. július 4., szombat

Belebukhat az offshore-vádakba a BKV-vezér


Rövidesen ismét vezetőváltás történhet a BKV élén, mivel Kocsis István vezérigazgatóban megrendült a városvezetés jelentős részének bizalma - tudta meg az MTI pénteken fővárosi politikusoktól. Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes péntek délelőtt tájékoztatta a bizalomvesztésről Kocsis Istvánt.
A főpolgármester-helyettes Steiner Pál MSZP-frakcióvezetőt is értesítette álláspontjáról. Steiner Pál elmondta, hogy teljes mértékben egyetért a főpolgármester-helyettes levelében foglaltakkal, és ezek alapján nem tartja kizártnak, hogy rövidesen vezetőváltás lehet a BKV-nál.

John Emese SZDSZ-frakcióvezető, aki a felvetésről az MTI-től értesült, közölte, hogy tájékozódni kíván ez ügyben. Annyit azonban megjegyzett, hogy a BKV a főpolgármester-helyettes irányítása alá tartozik, s így természetes, hogy ő kezdeményez bármilyen lépést. Hozzátette: azon azért csodálkozik, hogy Hagyó Miklós nem a hétfői városvezetői értekezleten vetette fel ezt a kérdést.

Kocsis Istvánt tavaly augusztus végén több mint tíz pályázó közül választotta meg öt évre BKV- vezérigazgatójának a főváros gazdasági bizottsága.

Hagyó Miklós az MSZP frakcióvezetőhöz írt levelében emlékeztetett rá, hogy az utóbbi időben a sajtó "egyre újabb, gyanús ügyletekkel vádolja meg" Kocsis Istvánt még a Magyar Villamos Művek (MVM) vezérigazgatójaként végzett tevékenységével kapcsolatban. Nyilvánossá vált néhány hete egy jó nevű nemzetközi ügyvédi iroda jelentése is, amely az MVM-nél történt "különös tranzakciókkal", köztük offshore ingatlanügyekkel foglalkozik. Kocsis István nyilatkozataiban cáfolta, hogy neki vagy feleségének offshore cége lenne.

Hagyó Miklós levelében hangsúlyozta, nincs oka kételkedni a vezérigazgató szavában, s reméli, hogy az ügyet mihamarabb tisztázza a kezdeményezésére indult jogi eljárásban. A főpolgármester-helyettes azonban úgy véli, hogy a közvélemény egy hosszadalmas jogi eljárás során hajlamos figyelmen kívül hagyni az ártatlanság vélelmének alapelvét.

Emiatt könnyen olyan hangulat alakulhat ki, hogy a vezérigazgatót ért "újabb gyanúsítások miatt a BKV Zrt.-re is rávetülhet a gyanú árnyéka", és ez ronthatja a cég tárgyalási pozícióit, helyzetét és társadalmi megítélését. Mindezek miatt a főpolgármester-helyettes indokoltnak tartaná, ha az MSZP-frakció átgondolná, kell-e, szükséges-e az adott helyzet politikai kezeléséért, a koalíciós partnerével egyeztetve, lépéseket tennie.

Steiner Pál azt mondta, abban teljesen igaza van Hagyó Miklósnak, hogy a sajtóban megjelentek valóságtartalma nem ismert ugyan, de az állandó sajtónyomás miatt elkerülhetetlen a frakció politikai állásfoglalása. Már csak azért is, mivel az MSZP-frakciónak jelentős szerepe volt abban, hogy - mint mondta, több korábbi kormánytag szorgalmazására - támogatták Kocsis István vezérigazgatói kinevezését.

Hozzátette: politikai lépésre azért van szükség, mivel nem szakmai konfliktus van a főpolgármester-helyettes és a vezérigazgató között. Steiner Pál is azt reméli, hogy a vezérigazgató tisztázza majd magát a vádak alól, és helyreállítja korábbi jó hírnevét. Abban az esetben pedig, ha az ügyben netán olyan fordulat következik be, amely frakciódöntést igényel, a képviselőcsoportot még a nyári szünetben összehívja Steiner Pál. Hozzátette, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén felveti majd hivatalosan is ezt a problémát a városvezetésnek.
Ikvai-Szabó Imre, a szabadságon lévő Demszky Gábor főpolgármester SZDSZ-es helyettese nem kívánta kommentálni vezetőtársának felvetését, amelyről ő is az MTI-től értesült.

Az MTI az üggyel kapcsolatban megkereste a BKV-t, Székelyné Pásztor Erzsébet kommunikációs igazgató azt mondta, Kocsis István nem kíván reagálni az esetleges távozásáról szóló értesülésre.

A BKV korábbi vezérigazgatóját, Antal Attilát pályázat nélkül, Hagyó Miklós javaslatára nevezte ki 2007. január 1-jével a Fővárosi Közgyűlés. A posztjáról egészségügyi okokból saját kérésére tavaly áprilisban távozott Antal Attila, ezt követően Balogh Zsolt megbízott vezérigazgatóként irányította a céget Kocsis István kinevezéséig.

http://www.metropol.hu/itthon/budapest/cikk/428427

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése