2010. július 26., hétfő

Csúszik a budai várfal


Bármikor halálos veszedelmet hozhat a fal a Hunyadi utca lakóházaira.

Halálos veszedelem leselkedik a budai várból a Hunyadi János utcai lakókra. A várfal megrepedt, csak idő kérdése, hogy mikor omlik le a domboldalról. A lakókat tegnap riadóztatta a katasztrófavédelem, számítsanak rá, hogy esetleg menekülniük kell.

– El tudjuk szállásolni önöket, de ha van lehetőségük rokonoknál megszállni, mielőbb egyeztessenek velük. Jó lenne, ha összecsomagolnák a legszükségesebbeket, hogy ha baj van, azzal már ne vesztegessék az időt – kopogtatott be Hugyecz György, a katasztrófavédelem munkatársa Ránky Miklóshoz (26). Ránky azt mondta, nem aggódik, de tudomásul veszi, hogy jobb az elővigyázatosság.

– Ha megindulnak a kövek, nem tudhatjuk, melyik ablakot találhatják el – magyarázta neki Hugyecz György.


A környéket ellepték a rendőrök és lezárták a várba vezető gyalogutakat, amely fölött ott magasodik a megrepedt és megdőlt várfal. 10-15 centis rések tátonganak rajta több méter hosszan. Markológéppel szedik ki fölüle a földet, hogy csökkentsék a várfalra nehezedő súlyt.

– Így jobban szemügyre lehet venni, milyen állapotban van a fal és mennyire dőlt meg – közölte Szekeres György földmérő geodéta, aki műszerrel figyelte, elmozdul-e a Sándor-palota és alatta a talaj. A hetek óta tartó esőzés meglazította a földet a budai vár oldalában, ettől pedig a fal elkezdett dőlni.

– Próbáljuk elhárítani a veszélyhelyzetet, de a munkát nehezíti az esős időjárás és hogy a megrepedt támfal 45 fokos emelkedőn van – jelentette be Zicherman Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. szóvivője. Hozzátette, szerdáig 160 köbméternyi földet emeltek ki.

A fal amúgy is nagyobb nyomásnak van kitéve, mint ahogyan építésekor tervezték, a II. világháború után ugyanis megmagasították az építményt. Sejteni sem lehet, meddig bírják még a falak és mekkora pusztítást végeznek a kövek, ha egyszer megindulnak a lakóházak felé.

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/csuszik-a-varfal-2019998/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése