2011. január 12., szerda

Szent Koronát rajzoltak


Szent István és a Szent Korona állt a középpontban szerdán a somogyi Megyehéten. A nap folyamán a kaposvári Megyei és Városi Könyvtárban kihirdették egy képzőművészeti pályázat eredményeit, a pályaművekből tárlat nyílt, este pedig a Megyeházán A szent korona ereje, szentsége és misztériuma címmel hallgathattak előadást az érdeklődők.
A Somogy Megyei és Kaposvári Fiatalok Szentkorona Egyesülete
és az Együd Árpád Művelődési Központ somogy megyei képzőművészeti pályázatot hirdetett még tavaly októberben a Szent Korona és Szent István tiszteletére.
A kiírók öt kategóriában várták a pályamunkákat (általános iskola alsó tagozatosai, általános iskola felső tagozatosai, középiskolások, felnőtt amatőr, felnőtt hivatásos). A felnőtteknél festményt, grafikát és kisplasztikát kellett beadni, a kicsiknél nem volt technikai megkötés.
A december közepi határidőre 150-200 pályamű érkezett – számolt be Nagyné Frank Ildikó, az Együd Árpád Művelődési Központ munkatársa. A képzőművészeti pályázat eredményhirdetését január 5-én tartották, majd Szántai Lajos magyarságkutató megnyitotta a 40 műből álló tárlatot.
A felnőtt kategória első helyezettje Czóbel Mariann lett Triptichon című tűzzománc alkotásával. Csáki Krisztina Kiscímere és Kovács Norbert Szent István című kisplasztikája különdíjat ért.
Kaszti Katalin Tímea, az általános iskola alsó tagozatosai, Maráz Tamás, a felső tagozatosok, Andrasek Dorina pedig a középiskolások között diadalmaskodott. Klencsár Kata Kira 9 éves tanuló Árpádok hagyatéka című alkotásért, Horváth Arnold 11 éves tanuló Szent Korona című, kreppapírból készített művéért, a szintén 11 éves Katona Eszter Szent Korona a régi Magyarországon, Zsobrák Ádám 13 éves diák szegekből és drótból készített, Szent Korona című munkájáért kapott különdíjat.
A szent korona ereje, szentsége és misztériuma címmel az esti órákban előadást tartottak a Megyeházán, ahol Rónai Attila kaposvári ötvösmester koronamásolatát is megcsodálhatták az érdeklődők.

http://kultura.hu/main.php?folderID=948&articleID=308923&ctag=articlelist&iid=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése