2011. január 14., péntek

Csődbe mehetnek a budapesti művészmozik


A budapesti artmozik vezetői 2010. év végi közgyűlésükön egyhangúan megállapították, hogy néhány hónapnál tovább nem futja a működési költségeikből - idézi Pataki Ágit, a Budapesti Artmozi Egyesület újonnan megválasztott elnökét a Művész, Puskin, Toldi, Odeon, Európa, Vörösmarty, Tabán, Cirko-gejzír és Kino mozit tömörítő egyesület sajtóközleménye.

A tavalyihoz képest radikálisan csökkentett költségvetéssel működő Magyar Mozgókép Közalapítvány zárolta támogatásait, már a korábban aláírt támogatási szerződésekre sem folyósít pénzt, illetve új támogatási szerződéseket egyáltalán nem köt, pályázati kiírásokat nem tesz közzé. Ez a budapesti artmozik működését rendkívül érzékenyen érintette, mert számukra semmilyen más központi forrásból nincs biztosítva támogatás, ezért már 2010. májusa óta tologatják alapvető fenntartási költségeik - rezsi és bérek - kifizetését - írja a közlemény.

A budapesti artmoziknak évi 500 000 látogatójuk van, az ebből befolyó nettó jegybevétel azonban csak felerészben marad a pénztárakban, mert a mozikban látható filmek vetítésének jogdíjköltségét ebből állják. Az artmozik, amelyek az értékes nemzeti filmeket, és a legmagasabb színvonalú európai filmeket juttatják el a nézőkhöz, a mozivezetők szerint ugyanolyan magas szintű kulturális célt szolgálnak, mint a könyvtárak, színházak, múzeumok, és ennek megfelelően kellene részesülniük központi és/vagy önkormányzati támogatásban is.

A mozisok szerint mintegy 160 millió forintos külön keret (összehasonlításképp: a Budapesti Operett Színház, amelynek évente 375 000 nézője van, 2,4 milliárd forintos fővárosi támogatásban részesül) elegendő lenne a kilenc mozi számára a túléléshez a 2010-es év elmaradt támogatásait kompenzálandó. A közlemény szerint elengedhetetlen volna az elmaradt támogatások legalább részbeni pótlása rendkívüli keretből, illetve a jövőbeni pályázati lehetőségek ésszerűbb átgondolása, egyeztetése.

http://www.origo.hu/filmklub/blog/hir/20110111-csodbe-mehetnek-a-budapesti-muveszmozik.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése