2011. január 12., szerda

Az első két munkanapon 1665 honosítási kérelem érkezett


Az egyszerűsített honosítási eljárás első két munkanapján 1665 kérelem érkezett - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság. Kérelmet fogadtak be Abu Dhabiból is, probléma sehol nem adódott az eljárással kapcsolatban. Külföldről a legtöbb kérelem Szabadkáról, Csíkszeredáról és Kolozsvárról érkezett be. Ezen kívül még több nyugat-európai nagyvárosban, továbbá az Egyesült Államokban és Kanadában nyújtottak be nagy számban honosítási igényt. A tájékoztató szerint két nap alatt csaknem annyi kérelmet adtak be, mint a tavalyi év első hat hónapjában.

Egyszerűsített honosítási kérelmeket hétfőtől lehet benyújtani. A kérelmek 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint 90 külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban adhatók be.

Wetzel Tamás miniszteri biztos az MTI-nek korábban azt mondta, hogy az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számolnak.

A mostantól alkalmazandó törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok.

A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.

http://www.mti.hu/cikk/2011/01/05/az_elso_ket_munkanapon_1665_honositasi_kerelem_erkezett-523622

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése