2009. november 10., kedd

Lúd, bor, Skanzen


November 7-én és 8-án Szent Márton Újborfesztivált és Libatort tartanak a szentendrei Skanzenben. Lesz újborkóstolás, Márton napi felvonulás töklámpással, táncház, koncertek és libák galibája a színpadon. A tökéletes libaétkek elkészítésének titkát Bede Róbert konyhafőnök és lúdspecialista osztja meg a látogatókkal.

November 7-én és 8-án az ország számos múzeumában és tájházában rendeznek Márton-napi rendezvényeket, a szentendrei Skanzenben is ezen a hétvégén tartják a Szent Márton Újborfesztivált és Libatort. A hagyomány szerint ezen a napon mindenütt nagy lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. A régiek úgy tartották, minél többet isznak, annál több erővel és egészséggel vértezik fel magukat. Ilyenkor szokás levágni a tömött libát is, a sült liba csontjából pedig időt jósolni: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Ezen a hétvégén a Skanzenben is a hagyományos népszokásokat elevenítik fel, de a látogatók a modern konyha ízeibe is belekóstolhatnak.
A rendezvény helyszínéül szolgáló két múzeumi tájegységben a gyerekeket is rengeteg program várja: lesz vidám tollfosztó, krumplipuska és lampionkészítés, töklámpafaragás, gyertyamártás. Az elkészült lámpásokkal mindkét napon a 16 órakor kezdődő lampionos felvonuláshoz lehet majd csatlakozni. A szombati vidám zenés felvonulást a Szeredi család vezeti, míg a vasárnapi díszes Márton-napi felvonulás élén a Lajta Néptáncegyesület céhes legényei állnak.
Szombaton színpadra lép a Buda Folk Band, vasárnap pedig a népszerű Vujicsics Együttes és az Opanke Szerb Hagyományőrző Együttes ad közös koncertet a múzeumi nagyréten. A fesztiválsátorban látható lesz Lúdas Matyi, a Gyászliba Galibája, a jó hangulatért pedig Bödőcs Tibor humorista gondoskodik majd.
Az előadások közti szünetekben a Fosztóképző vidám színpadi vetélkedőben vehetnek részt a látogatók.

http://kultura.hu/main.php?folderID=1234&articleID=292380&ctag=articlelist&iid=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése