2009. március 27., péntek
Magyar pálinka lett a világ legjobbja
Azt tudjuk, hogy a vodka orosz, a whisky amerikai, a tequila pedig Mexikót idézi, de mi van a pálinkával? Lehetséges, hogy erről az erőteljes italról, hamarosan hazánk fog eszébe jutni az embereknek? Az első lépéseket már megtettük, hiszen a Destillata 2009 nemzetközi párlatbajnokság összesített győztese az Agárdi Pálinkafőzde lett.
Bodza, vadalma, sörpárlat, spárga, sajmeggyvirág és még sorolhatnánk miféle alapanyagokból is készülhet díjnyertes pálinka. A 18. alkalommal, Ausztriában megrendezett nívós megmérettetésen számtalan másik mellett ezek az ízek is szerepeltek.
A különféle gyümölcspárlatok legismertebb össze-csapásán 13 ország 1600 mintával képviseltette magát, amelyekből nemzetközi szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Az elbírálást nagyon komolyan veszik, több körben kóstolnak kettes csoportokban, hogy végül kiszűrjék a legjobbakat. Az aranyérem esélyeseket a zsűri minden tagja megízleli, és csak ezután választják ki az abszolút befutót.
Az Agárdi Pálinkafőzdé-nek kijutott a jóból, hiszen nem csupán az Év Főzdéje 2009 címet nyerte el, de főzőmestere, Vértes Tibor elhozta az Év Főzőmestere kitüntetést is. Magyarországról emellett 4 pálinka nyerte el az Év Pálinkája címet, továbbá 5 arannyal, 32 ezüsttel, 55 bronzéremmel tértek haza főzdéink.
– 2009 Magyarország éve, a 188 induló főzdéből 20 magyar mérette meg magát, és idén első alkalommal egyikük elhozta a szakmában világbajnoki éremnek számító díjat. Emellett a magyar pálinkák minőségileg is sokkal jobbak lettek, kétségkívül kiemelkedő eredmények ezek – mondta Wolfgang Lukas, a Destillata verseny igazgatója.
A minőségi fellendülés valóban szembetűnő, amihez a tavaly decemberben elfogadott pálinkatörvény is hozzájárul. Hogy a minőség a legfontosabb, azt abból is láthatjuk, hogy azon termékekből, melyek a versenyen érmet szereztek, később véletlenszerűen mintát vesznek, majd ezt összevetik a nevezett tétellel. Amennyiben eltérést fedeznek fel,
a főzdét megfosztják címétől, és ezt nyilvánosságra is hozzák.
http://www.metropol.hu/mellekletek/konyha/cikk/381869
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése